Category: Freilich

27
dec

Jazz. Spontán. Kreatívan.

December 18-án rendezte meg  első eseményét Budapesten a Freilich Open Arts  nevű szervezet. A szerveződés néhány hónapja indult el Bécsből, ahol óriási sikert aratott és emiatt is szerették volna ezt másik városba is átültetni, a következő kiválasztott Budapest lett. Az ötlettel Kiss Annalizát és engem keresett meg a bécsi alapító, Frank Schulleri. Minket elbűvölt vele, úgyhogy  bele is vágtunk a kalandba.

De mégis mi az, ami ennyire lenyűgözött bennünket? A válasz egyszerű, ezzel egy új teret tudunk nyitni itthon a művészeteknek . Alapvetően események szervezésével foglalkoznak, ahová fiatal művészeket hívnak meg előadónak. A művészet minden ágának teret adnak, tehát az eventek roppant sokszínűek és sokfélék. Ennek érzékeltetésére talán legjobb ha mondok néhány példát. Ha egy divattervező a meghívott, akkor ő tud egy workshopot tartani, ahol a közönséggel együtt tervezhetnek egy ruhát, vagy ha fotós, akkor ő tarthat egy kiállítást, ha operatőr, akkor le lehet vetíteni az egyik filmjét és utána közösen lehet beszélni róla vagy ha éppen egy banda a vendég, akkor egy koncertet tudnak adni, mint ahogy történt ez Budapesten is. Az egésznek a célja az, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre ahol a művészet kedvelői és alkotói egyaránt közelebb kerülhetnek egymáshoz. Különösen kedves vonása az egésznek az, hogy ezeket lakásokban, hangulatos romkocsmákban, üres épületekben, garázsokban, kávézókban rendezik.

Tehát ez az egyedülálló szervezet mostantól már Budapesten is megtalálható. A decemberi nyitóeseményünk nagy sikerrel zárult. Egy fiatalokból álló jazz banda volt az első meghívott. A sokszínűségük által megteremtett atmoszféra magával ragadott minden résztvevőt. Ebben a bűvös hangulatban könnyen elengedte mindenki magát és az addig ismeretlen emberekkel hamar és könnyen beszélgetésbe tudtak elegyedni. A remek koncert után jammelés következett, ahol a hallgatók közül is többen beálltak és megcsillogtatták tudásukat.

Összességében egy olyan élményt adott az egész este, amit szerintem még sokáig nem fogok elfelejteni. Szeretném megköszönni még egyszer a bandának (Nuance) és azoknak, akik ott voltak, mert miattuk lett ilyen szuper az este!

Aki esetleg ezek után kedvet kapott ahhoz, hogy jobban megismerje a szervezetet, az itt tudja böngészni a facebookos oldalukat: https://www.facebook.com/FreilichBudapest/ .